< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

subota, 16.02.2008.

Masala bhindi sabji - okra (bamija) na južnoindijski način




Bhindi zaista nalikuje 'damskim prstima' (Englezi ju nazivaju 'lady's fingers ili okra).


en.wikipedia.org

Mnogima u Hrvatskoj je još uvijek nepoznato povrće koje je lakše pronaći u našem susjedstvu pod imenom bamija, nego u hrvatskim vrtovima i na tržnicama.
Bogata je prehrambenim vlaknima (pola šalice sadrži skoro 4g), a sadrži i vitamin C, folnu kiselinu, magnezij, kalcij i vitamin A.
Ukoliko ipak naletite na hrpicu okre birajte male, 8-10 cm duge plodove. Ukoliko je okra svježa, njeni će vrhovi biti uspravni i lako pucati, dok će kod starijih plodova biti savijeni.
Budite pažljivi kod rezanja jer okra ispušta puno sluzi. Da biste tome doskočili i izbjegli prekomjerno lučenje sluzi, nakon pranja ju u potpunosti osušite na tkanini ili kuhinjskim ručnicima.
Uvijek ju solite nakon kuhanja.
Iako je ljetno povrće (moj makedonski prijatelj filozof donese mi vrećicu) ovu sam nabavila u Indien Supermarktu u Grazu gdje ju je uvijek lako nabaviti skoro u bilo koje doba godine.

Masala bhindi sabji

Ovaj se južnoindijski sabji vrlo jednostavno priprema, a njegov izvanredan okus svidjet će se i sumnjičavima (još kada im spomenete činjenicu da je okra afrodizijak!).
Polagano se prži u tavi sa svega nekoliko začina i kokosom koji se u tom procesu omata oko plodova okre i pretvara u ukusnu, slatkastu koricu.
Sabji zahtijeva svježe ribani ili smrznuti kokos. Indijski kuhari preporučuju kokosovo mlijeko kao idealnu zamjenu za svježe ribani kokos. Ja sam kombinirala suhi ribani kokos i kokosovo mlijeko.
Ukoliko niste ljubitelj kokosa ili ga nemate, možete ga zamijeniti bademima.

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 20-25 minuta
Količina:
4 osobe

Sastojci:

455g okre
4 žlice ghija ili sezamovog ulja (prolazi i s pola količine)
1 žličica crne gorušice
1 žličica grubo mljevenog rimskog kumina
1/4 žličice asafetide
1/2 žličice kurkume
1/4 žličice kajenskog papra ili mljevene paprike
1/3 šalice (35g) svježe ribanog kokosa ili 50g badema
1 žličica soli

Postupak:

1. Operite i dobro osušite okru. Održite peteljke i narežite okru na kolutiće veličine 6mm.



2. Zagrijte ghi ili ulje i na njemu prepržite gorušicu i kumin. Kada gorušica počne pucketati ubacite asafetidu i odmah nakon nje okru. Poslažite ju na dno posude u jednome sloju. Smanjite vatru na srednju jačinu.



Pripremite začine.



Umiješajte kurkumu, kajenski papar ili papriku te kokos (ili bademe). Kuhajte 20ak minuta povremeno miješajući dok se okra ne skuha i posmeđi.



Ukoliko se previše osuši, poprskajte ju s malo vode.
Posolite ju, poklopite na minutu te poslužite vruću uz prilog po izboru.
(Mi smo ju munch-ali s južnoindijskin vadama, no one su sasvim druga duuuuga priča.)

16.02.2008. u 00:54 • 5 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>