< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

četvrtak, 21.06.2007.

Utažite žeđ na indijski način



Jeste li znali da drevna vedska pravila kazuju da u svome domu i neprijatelja valja ljubazno ugostiti. Predaje pričaju o hrabrim ratnicima koji bi se navečer gostili u neprijateljskim taborima, a izjutra vodili borbu na život i smrt.
Pravila ugošćivanja i najsiromašnijem čovjeku nalažu kako pravilno ugostiti osobu. Ukoliko je nemoguće poslužiti ukusan obrok, povoljno je gostu ponuditi mjesto za sjedenje, vodu za piće i ugodne riječi.

U nekim mjestima Indijci dvaput dnevno odlaze po pitku vodu i spremaju ju u zemljane posude u kojima ona zadržava za njih idealnu temperaturu (od 9 do 12 stupnjeva).
U mnogim hramovima voda se još uvijek drži u srebrnim ili bakrenim posudama za koje se smatra da uništavaju neke vrste bakterija.

No, ukoliko želite svome gostu poslužiti više od obične vode nudi vam se ogroman izbor ukusnih, lagano začinjenih indijskih bezalkoholnih napitaka.
Mnogi su spravljeni od svježe iscijeđenog voća i/ili jogurta. U Yamuninoj sam kuharici 'Art of Indian Vegetarian Cooking' pronašla idealne kombinacije voća za ukusne indijske punčeve.

1. papaja, ananas, naranča, guava, jogurt i limeta
2. ananas, kokosovo mlijeko, sok od jabuke, sok od naranče i mljeveni kardamom
3. sok od naranče, sok od marelice, vanilin šećer ili ekstrakt vanilije (par kapi)
4. ananas, sok od kruške, kokosovo mlijeko, sok od naranče i muškatni oraščić
5. jogurt, banana i papaja
6. sok od jabuke, malo pirea od đumbira i lišće svježe mente
7. banana, jogurt, sitno sjeckane datulje, sok od naranče i limuna
7. sok od grožđa, nasjeckana papaja i kokosovo mlijeko

Sastojke stavite u blender i izmiksajte u prozračne napitke. Okus odredite sami mijenjajući udio pojedinog voća.
Ubacite koju kocku leda, ukrasite limunom, svježim lišćem mente ili komadićima voća. Napitak posipajte mljevenim kardamomom, korijanderom ili muškatom i poslužite.


Ja vam donosim idealno piće za ove vrućine.
Gujaratski napitak od začinjenog jogurta – chaas.

CHAAS

Vrijeme pripreme: 7 minuta
Količina: 4 osobe


Sastojci:



2 šalice (cup) jogurta
1 žličica suho prženog kumina
pola žličice paste od čilija i đumbira
pola žličice crne soli (ukoliko imate)
1/4 žličice soli (ili po potrebi)

Začini:
1 žlica ulja
1/4 žličice crne gorušice
prstohvat asafetide
sjeckano lišće korijandera (peršina)


Postupak:

1. Metlicom istucite jogurt.

2. Dodajte kumin, pastu od čilija i đumbira i sol. Ulijte 4 šalice hladne vode. Dobro promiješajte.

3. Zagrijte ulje. Ubacite gorušicu i asafetidu. Pričekajte da gorušica ispucketa i prelijte začine po jogurtu. Ukrasite sjeckanim korijanderom ili peršinom i poslužite uz neki od gujaratskih farsana.



Info za one koju su čekali fotografije s predstavljanja indijskih sarija u MM-u.
Slike stavljene ovdje.

Veliko hvala svima koji su omogućili ostvarivanje ovog projekta - Ivani, Marijani, Lani, Štefici, Andrei, prof. Sunilu, Adhiki, Ireni, Gunishu i studenticama s katedre za indologiju FF-a u Zagrebu i Stipici na fotkama.

21.06.2007. u 21:54 • 4 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>