< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

utorak, 08.05.2007.

Moj prijedlog za današnji brunch - Aloo Hari Matar Tikki



Indijcima na sjeveru, tikki punjen graškom važan je kao i idliji onima na jugu. Ove 'popetice' je vrlo lako napraviti i ne zahtijevaju puno pažnje, osim u završnoj fazi. Stoga su idealne za doručak ili užinu.
Kod prženja je važno ne pretjerati s ghijem ili uljem jer će se tikki raspasti. Dovoljno je premazati tavu s onoliko ulja koliko je potrebno da se ne zalijepe za površinu i polagano ih pržiti na tihoj vatri 30ak minuta (15 minuta svaku stranu).
Poslužite ih sa začinjenim jogurtom, svježim chutneyem (ćatnijem) ili umakom.


ALOO HARI MATAR TIKKI

Vrijeme pripreme i kuhanja: oko 1 sat
Količina: za 4 osobe


Sastojci:
3 velika krumpira (oko 570 g)
1 žličica soli
1/4 žličice svježe samljevenog papra
2/3 šalice kuhanog graška
1/2 žlice nasjeckanog đumbira
1/4 žličice asafetide
1/4 žličice garam masale
1/4 žličice soli
1 žličica suho prženog i samljevenog kumina
ghi ili ulje za prženje

Postupak:

1. Skuhajte krumpir i malo ga ohladite da ga lakše gulite. Dobro ga zgnječite, dodajte sol i papar i dobro pomiješajte da dobijete glatku smjesu.

Podijelite smjesu na 10 dijelova. Operite ruke i utrljajte malo ulja. Od svakog dijela oblikujte kuglicu. Dlanovima ju pritisnite i oblikujte 'popeticu' debelu oko 1.5 cm.



2. Vilicom zgnječite grašak. Dodajte mu ostale sastojek osim ghija ili ulja za prženje i promiješajte. Podijelite smjesu na deset dijelova.




3. Jednu po jednu, počnite slagati tikkie. Na sredinu 'popete' od krumpira stavite začinjeni grašak.



Skupite rubove i dobro zatvorite. Nježno pritisnite i oblikujte tikki pomjera oko 6.5 cm.



4. U tavu promjera 30 cm stavite 1 žličicu ghija ili ulja i grijte oko 2 minute na tihoj vatri. Polako stavite tikki i potpuno smanjite vatru. Pržite ih po 15 minuta sa svake strane ili dok ne porumene i ne dobiju hrskavu koricu. Po potrebi, dodajte još ghija ili ulja. (Ako ih želite speći u pećnici stavite ih na maslacem premazan pladanj. Pecite ih na 180 stupnjeva 15 minuta. Premažite ih maslacem, okrenite i pecite još narednih 15 minuta.)
Poslužite vruće.

Ja sam ih poslužila s bogatim, začinjenim, svježim chutneyem (ćatnijem) od tamarinda. Recept slijedi.




08.05.2007. u 18:44 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>