< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

petak, 05.10.2007.

BANDHGOBI HARI MATAR TARKARI - skromno zelje na indijski način



Ovo jednostavno i ukusno seosko jelo spravljaju svećenici u Valmikijevom Ašramu (prema tradicionalnom vjerovanju Valmiki je pisac epa 'Ramajane') u Ramtirathu.

Zbog masale u kojoj prevladavaju slatki začini nije baš za svačije nepce, ali se nadam da će naći svoje mjesto na vašem jelovniku.

Svježe rajčice nadomjestite pelatima ili umakom od rajčice (ukoliko ste radili svoj to je najbolji izbor), a grašak onim smrznutim (ukoliko ne koristite smrznutu hranu slobodno ga izostavite, jelo će biti 'preživjeti' i bez njega).


Vrijeme pripreme i kuhanja: 45 minuta -1 sat
Količina: 4-5 osoba


Sastojci:
1/4 žličice kima
1/2 žličice korijandera u zrnu
4-5 zrna papra
3 cijela klinčića
1 žličica kardamoma u zrnu (potrebno očistiti 6-7 mahuna srednje veličine)
4 žlice ghija ili maslaca (možete smanjiti količinu na dvije i čak koristiti i maslinovo ulje)
2 velike rajčice, oguljene i nasjeckane
1/2 žličice kurkume
1/4 žličice crvene paprike ili kajenskog papra
1 mala nasjeckana glavica zelja težine oko 455 g
1 šalica graška
2 žlice sjeckanog korijandera ili peršina
1 žličica soli

Postupak:

1. U el. mlincu ili mužaru sameljite kim, korijander, papra, klinčiće i kardamom.

2. Zagrijte ghi i ubacite rajčice, pola količine samljevenih začina, kurkumu i papriku. Kuhajte dok se rajčice ne pretvore u gusti umak. (Ukoliko koristite već gotov umak od rajčica nakon dodavanja začina krenite na idući korak.)

3. Dodajte narezano zelje, pomiješajte ga s umakom par minuta, a zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 15ak minuta.

4. Ubacite svježi grašak i kuhajte još 15-30 minuta uz povremeno miješanje. Ukoliko jelo postane suho, ulijte 2-3 žlice vode. Ukoliko imate smrznuti grašak, dodajte ga 2-3 minute prije samoga kraja zajedno sa solju, nasjeckanim korijanderom ili peršinom te ostatkom mljevenih začina.
Lagano promiješajte i poslužite s došom punjenom kokosom ili krumpirom (vsta tzv. indijske 'palačinke' od fermentiranog urad dala i riže) ili jednostavno 'po domaći' s krumpirom u bilo kojem obliku.



Dobar tek!

P.S. Skoro zaboravih...Sretan Dan učitelja svima koji to jesu ili se spremaju postati! I root for you!

05.10.2007. u 12:49 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>