< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

srijeda, 07.11.2007.

Ususret indijskoj Novoj godini - Shiira na Dhantrayodyashi



Iako sam Dipavali pada u petak, u mnogim dijelovima Indije danas je prvi dan slavlja.
Nosi ime Dhanteras ili Dhantrayodyasi (Dhantrajodjaši). Riječ dhan znači bogatstvo i današnji je dan vrlo važan svim poduzetnicima na zapadu Indije. Na današnji se dan boje i renoviraju kuće i uredi, a njihovi se pragovi ukrašavaju rangolijima kako bi dočekali i na dostojan način primili božicu bogatstva, Laksmi (Lakšmi). Kako bi obilježili njezin dugo iščekivani dolazak, Indijci po cijeloj kući rižinim brašnom iscrtavaju njezine malene otiske stopala. Pale se malene glinene lampe koje gore cijelu noć.
Prema vjerovanju u veliku povoljnost današnjega dana žene običavaju kupiti nešto srebra, zlata ili bar dvije nove posude.
Navečer se određenim predmetima i molitvama obožava boginja Laksmi, a nude joj se i tradicionalni slatkiši.

Jedno od jela koje se priprema na današnji dan u Maharastri je shiira (šira).
Još jedan jednostavan slatkiš od mlijeka i griza za koji postoje bezbrojni recepti.
Identičan je grizu kakvog ga znamo ovdje koji se uvijek može 'oplemeniti' kockicama anansa, manga, bademima, indijskim oraščićima...
Poznavatelji će primjetiti sličnost s indijskom halvom. Vrlo je tanka i suptilna razlika između shiire i halve, ponekad kao da je i nema. Neki ju smatraju varijacijom na halvu.

Tradicija je dovoljno dobar razlog za jednu vrlo jednostavnu shiiru na današnji dan.


SHIIRA

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30ak minuta
Količina: 4-6 osoba


Sastojci:

1 šalica griza
2 žlice ghija
1 šalica šećera
1 šalica mlijeka
1 i 1/2 šalice vode
1/4 žličice kardamoma u prahu

Postupak:

1. Stavite griz u posudu i pržite ga 3-4 minute dok lagano ne posmeđi. Ulijte 2 žlice ghija i nastavite pržiti još 3-4 minute. Pazite da griz ne zagori. Uzmite malo vode i poprskajte griz kako bi se zrna malo napuhnula. Promiješajte i maknite s vatre.

2. U posudu ulijte mlijeko, vodu, šećer i kardamom. (Ukoliko dodajete banane ili sl. dodajte ih sada.) Pričekajte da zavrije.

3. Smanjite vatru i polako dodajte preprženi griz. Neprestano miješajte kako bi izbjegli stvaranje grudica. Poklopite posudu i pričekajte da para skuha griz.
Servirajte uz pohani luk ili alu vade.

07.11.2007. u 14:07 • 6 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>