travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

petak, 20.04.2007.

O indijskim subjijima (sabđijima)

Prirodno je da zemlja u kojoj neki oblik vegetarijanske prehrane slijedi velik postotak stanovništva ima najraznolikiju ponudu povrća, voća i mahunarki. Indijski sabji (sabđi) bazzari (tržnice) pršte bojama svježe ubranog povrća.



Još prije zore subjiwalla (sabđiwala) istovaruje svoju ponudu svježeg voća i povrća, postavlja vagu i očekuje prve kupce.



I dok vegetarijanci u selima kuhaju tradicionalna jela po receptima svojih predaka, oni u gradu usvajaju i u tradiciju tkaju nove sastojke i vrlo često slijede zapadne trendove lagane, nemasne hrane.

Niti jedan indijski obrok nije potpun bez bar jednog subjija (sabđija). Subji doslovno znači jelo od povrća.

Želite li napraviti indijski subji?
Tri su metode termičke obrade povrća i kreiranja subjija:

1.Povrće pirjano bez dodavanja vode – mali komadi povrća se dinstaju na začinima i gheeju ili ulju. Neke vrste povrća dinstaju se do kraja (povrće s dosta vode u sebi), a neke se poklope i polagano kuhaju u vlastitom soku.
2.Povrće pirjano uz dodavanje vode – povrće se lagano propirja na začinima, a zatim polagano kuha u začinjenom temeljcu.
3.Skuhano (prženo, pečeno) povrće se prži na začinima. Poslužuje se suho ili mu se dodaju pripremljeni umak ili lagani temeljac.


MASALA KHUMB (začinjeni šampinjoni)

Ovaj sam subji pronašla u novoj kuharici Tarle Dalal,
najpoznatije i najprodavanije autorice indijskih kuharica.
Iako ne koristim gljive u svojoj kuhinji, uvjerila me da
isprobam ovaj recept.
Pripremljeno blanširano povrće uranja se u glatki,
začinjeni umak. Nenaviklima na okuse i začine
indijske kuhinje preporučila bih smanjivanje količine začina.

Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 15 minuta
Količina: za 4-5 osoba


Za mjerenje sastojaka već godinama koristim cups iliti šalice pa vas molim da to uvažite. Kod nekih recepata dani su i grami.
U većini trgovina posuđem lako je pronaći litrenku s označenim mililitrima, šalicama i gramima.
Tablicu sa šalicama preračunatim u grame pogledajte ovdje.


Sastojci:
1 šalica (cup) šampinjona, opranih, blanširanih i narezanih na četvrtine (manje možete prerezati samo na pola)
1 šalica kuhanog graška
1/4 šalice mlijeka
1/4 šalice jogurta
1/2 šalice besana (slanutkovog brašna)
1/2 žličice kumina
1/4 žličice suhog lišća piskavice
1/2 žličice garam masale
1/2 šalice sjeckanog lišća korijandera ili peršina
2 žličice ulja
Sol

Začinska pasta:
1/4 šalice sjeckanoj krumpira
1 šalica mlijeka
12 mm komad đinđera
1 do 2 zelena čilija
1 štapić cimeta
1 klinčić

Priprema:
Začinska pasta
1. Sve sastojke stavite u posudu i kuhajte na laganoj vatri 8-10 minuta dok se krumpir ne skuha a gotovo sva tekućina ne ispari.
2. Štapnim mikserom izblendajte smjesu dok ne postane sasvim glatka. Dodajte 2 žlice vode ukoliko je potrebno.

Subji:
1. Pomiješajte mlijeko, jogurt i besan.
2. Zagrijte ulje. Dodajte kumin. Kada ispucketa dodajte lišće piskavice, začinsku pastu i šalice vode.
3. Dolijte smjesu mlijeka, jogurta i besana, garam masalu i sol te zavrijte.
4. Ubacite šampinjone, grašak i lišće peršina ili korijandera i promiješajte.
Servirajte uz parathu i zdjelicu salate.





*sve slike: Mirisi, zlato i začini*
Izvori:
Yamuna Devi: The Art of Indian Vegetarian Cooking
Tarla Dalal: Healthy Subzis
Wikipedia
About.com

20.04.2007. u 00:06 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>