< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

srijeda, 26.09.2007.

Tikkar u Rajađasthanu

Tikkar je vrsta rađasthanskog rotija koji se spravlja od kukuruznog i integralnog brašna.




Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
Količina: 8 tikkara


Sastojci:

1 šalica kukuruznog brašna
1 šalica integralnog brašna
1/2 žličice paste od đumbira
(1/2 glavice luka (sitno sjeckane))
2 žlice sjeckanog lišća korijandera ili peršina
1/2 žličice sjeckanog zelenog čilija
1 žličica čilija u prahu (ili po želji)
2 žlice ghija
sol
brašno za valjanje
ghi ili ulje za prženje

Postupak:

1. Pomiješajte kukuruzno brašno, integralno brašno i sol.

2. Ulijte ghi i utrljajte ga u brašno dok smjesa ne postane nalik krušnim mrvicama.

3. S malo vode zamijesite tvrđe tijesto.

4. Pokrijte tijesto vlažnom tkaninom i ostavite ga da stoji 20ak minuta.

5. Umijesite ostale sastojke i podijelite tijesto na 8 dijelova.

6. Svaki dio izvaljajte u krug promjera 12.5 cm (ili u trokut) debljine 6 mm.

7. Premažite svaki roti s malo ghija ili ulja i pržite ih na vrućoj tavi (dodajte ghija ili ulja po potrebi) dok obje strane ne postanu zlatno smeđe. Poslužite vruće uz slatatu ili catni, ili kao dio ručka.



Varijacija: Pyaz tamater tikkar
Kod 3. koraka dodajte 1/4 šalice sjeckanog mladog luka (ili vlasca) i 1/4 sjeckane rajčice.

26.09.2007. u 09:43 • 5 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>