< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

utorak, 06.11.2007.

Ususret indijskoj Novoj godini - Badam phirni



Još 3 dana do Dipavalija...

Phirni je vrsta pudinga vrlo slična khiiru. Osnovni su mu sastojci mlijeko, riža i šećer. Jednostavan, osnovni phirni možete pretvoriti u pravu deliciju dodavanjem raznih začina ili voća. Oni tradicionalni uključuju šafran (kešar phirni), bademe (badam phirni), mango ili ružinu vodicu.
Phirni je vrlo lako napraviti, kao i svaki puding. Rjeđi ili gušći – na vama je izbor.

Jedan od slatkiša koji se poslužuju za Dipavali je badam phirni.
Ja sam ga radila na tradicionalan način, ali vam donosim i novi, brz način spravljanja.


BADAM PHIRNI

Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 i 1/2 sat
Vrijeme hlađenja: nekoliko sati
Količina: 4-6 osoba


Sastojci:

1/2 šalice (75 g) badema (blanširanih i oguljenih)
1/3 šalice (30 g) basmati riže
1 šalica vrele vode
1/2 litre mlijeka
1/2 litre slatkog vrhnja
2/3 šalice (140 g) šećera
1/4 žličice šafrana

Postupak:

1. Stavite rižu i bademe u posudu.



Prelijte ih kipućom vodom i ostavite ih 1 sat. (Još tradicionalniji način uključuje namakanje u hladnoj vodi 6-7 sati)
Izlijte bademe, rižu i svu tekućinu u blender i izblendajte u gladak pire.
Cjedilo obložite gazom, smjesu izlijte u nju i iscijedite što je više bademovog mlijeka moguće.



Neki recepti ne zahtijevaju cijeđenje pirea nego se u kipuće mlijeko ulijeva cijela smjesa. Izbor je na vama.

2. Pomiješajte mlijeko, slatko vrhnje i šećer. Stavite na vatru i, uz neprestano miješanje, dovedite tekućinu do vrenja. Smanjite vatru i polako ulijte bademovo mlijeko ili smjesu. Neprestano miješajte kako biste izbjegli stvaranje grudica.
Kuhajte 10-12 minuta neprestano miješajući smjesu. Ukoliko volite gušće pudinge kuhajte ga još neko vrijeme.
Kada se puding ohladi na sobnu temperaturu izlijte ga u posudice, ohladite i ukrasite po želji.




Brza verzija:

Sastojci:
15 badema, oguljenih
4 žlice rižinog brašna
21/2 šalice mlijeka
5 žlica šećera
šafran

1. U blender ulijte 1/2 šalice mlijeka i oguljene bademe. Izblendajte. Umiješajte rižino brašno.

2. Zavrite mlijeko i šećer. Polako ulijte smjesu badema, mlijeka i rižinog brašna. Uz neprestano miješanje kuhajte nekoliko minuta dok se ne napravi puding.
Ohladite na sobnu temperaturu, ulijte u zdjelice i ukrasite.

06.11.2007. u 22:49 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>