< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

nedjelja, 27.01.2008.

Baigan alu charchari



Lipa Mare me zamislila svojim posljednjim komentarom….Često s društvom raspravljam o izboru hrane u indijskim restoranima koji nas često ostavlja ravnodušnima.

Kada kušate indijska jela u indijskim restoranima često ćete na jelovniku pronaći svepoznata i priznata jela poput palak panira (špinat sa panirom), biryani (riža s povrćem i/ili nekom vrstom mesa), curry s piletinom ili janjetinom i sl., razne raite (salate) te sabjije često s krumpirom, cvjetačom, ponekad mahunama ili nekim raspoloživim sezonskim povrćem. Ništa spektakularno. (Većina njih su porijeklom iz Punjaba.) Izbor indijskih kruščića i peciva često je dobar.
No neugodno su me, nemalo puta, iznenadili sabjiji spravljeni od smrznutog povrća iako se radilo o sezonskim namirnicama. (Radi se o restoranima u Austriji).

U Indiji je izbor jela veći, ali opet ne onoliko koliko biste možda očekivali. Često ćete na jelovniku naći jela koja ne možete naručiti (vjerovali ili ne!). (Pišem o restoranima za potrošače srednje platežne moći, thali cca Rs150.Iako sam negdje bolje jela čak za Rs40.) Iznenađujuće je kako neko poznato lokalno jelo ne možete naći u restoranu na sjeveru Indije, a na istome mjestu možete naručiti južnoindijski sambar, rasam, idlije i doshe.
No, ja obožavam Indiju i uživam u svakom rotiju i punjenoj parathi ondje.

Mislim da istinu zbori Lonely Planet kada kaže da se najbolje jede na ulici. Ondje ćete lako pronaći tradicionalna jela. Ja bih dodala da se osim na ulici dobro jede i u lokalnim hramovima i naravno, kod prijatelja Indijaca gdje mata (majka) umješno napuhuje chapatije i kuha brda slasne riže i dala.
Uh, nikako da zaboravim one benglaske juhe…

Na žalost, nikada nisam imala priliku jesti u nekim fancy restoranima po Indiji. Željna sam review-a onih koji jesu, pa vas molim da se javite sa svojim iskustvima.

Želite li se počastiti dobrim izborom indijskih jela ovdje na zapadu, ne preostaje vam drugo nego ili pronaći Indijku u vašem susjedstvu ili se sami primiti posla.
Sve što vam treba su dobre kuharice iz raznih dijelova Indije, puno volje i malo vježbe.

U tome vam duhu donosim jedan predivan, nezahtjevan seoski sabji iz zapadnog Bengala.


BAIGAN ALU CHARCAHARI

Svježe mljeveni začini i korica limuna glavni su aduti ovog charcharija iz seoca Bir Nagare.
Preporučujem ga hrabrima koji ne bježe od vrlo začinjenih indijskih jela.

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 30-35 minuta
Količina: 4 osobe


Sastojci:

6 žlica ghija (ili 2 žlice ulja i 4 žlice maslaca) – funkcionira i s pola količine
1 žličica crne gorušice
1 žlica sjeckanog đumbira
2-3 zelena čilija, prepolovljena i očišćena
1/4 žličice asafetide
6-8 listića curry-ja
5 srednjih krumpira (570g), oguljenih i narezanih na kockice od 2.5 cm
1 patlidžan (455g) narezanog na kockice od 2.5cm
10-12 listova špinata, opranih, grubo nasjeckanih
1 i 2/3 šalice vode
1/2 žličice kurkume
1/4 žličice limunove korice
1 žlica limunovog soka
1.5 cm dug štapić cimeta
3 svježe mljevena klinčića
1/4 žličice mljevenog fenela
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1 i 1/4 žličice soli

Postupak:

1. U posudi debelog dna zagrijte ghi. Ubacite gorušicu. Kada počne pucketati smanjite vatru i odmah dodajte đumbir i čilije. Dodajte asafetidu, lišće curry-ja i za 5 sekundi narezane krumpire (ukoliko ste začine pržili na ulju, sada ubacite maslac). Pržite ih 2-3 minute. Pojačajte vatru ukoliko je potrebno.

2. Dodajte ostale sastojke i pričekajte da voda proključa. Smanjite vatru, djelomično poklopite i lagano kuhajte 30ak minuta. S vremena na vrijeme provjerite isparava li voda prebrzo (dolijte malo, ukoliko je tako). Kada sva voda ispari, a povrće je meko i prži se na ulju koje je ostalo, jelo je gotovo.



3. Pojačajte vatru i pržite povrće na preostalom ulju/ghiju, bez miješanja, dok se na dnu ne stvori karakteristična korica. Ugasite vatru, poklopite charchari, pričekajte par minuta, a zatim koricu lagano umiješajte u povrće.
Charchari poslužite s rotijima ili basmati rižom.


27.01.2008. u 21:23 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>