< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

petak, 25.05.2007.

Vatana Nu Undhiyu & Kheera Kachamber



Undhiyu (undiyo, undhiya, oondiya) je tradicionalni gujaratski recept - u prijevodu undhiya znači „naopako“. Prije dolaska vruće ljetne sezone koja često sprži žetvu, ljudi bi skupili svježe povrće i stavili ga u posudu od terakote. Zatvorili bi ju uz pomoć svježe gline, okrenuli te ju okružili vrućim ugljenom. Tako se povrće lagano kuhalo na pari u svome soku. U današnje vrijeme navedeni način pripremanja zamijenjen je običnim ekspres loncem ili posudom s debelim dnom.
Undhiya se tradicionalno poslužuje s purijima (vrsta peciva) i srikhantom.

Postoji mnogo vrsta undhiye. Za vas sam odabrala jednu brzinsku, laganu i neobičnu ljetnu varijantu. Malo indijskog štiha – najukusnija će vam biti ako ju jedete prstima!
Mladi neoljušteni grašak kuha se sa ajwainom, limunom i đumbirom. Vrlo jednostavno jelo s nevjerojatnim okusom. Vrijedi znati da se jede samo grašak, a ne žilave mahune.
Ako ste ikada jeli „drumsticks“, sve vam je jasno.
Za one koji nisu...ili ćete pojesti samo grašak ili možete sažvakati cijelu mahunu graška, a tvrdi, nesažvakani dio izvaditi (ovako ih ja jedem jer je mahuna vrlo ukusna).


VATANA NU UNDHIYU

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 15-20 minuta
Količina: 2-4 osobe


Sastojci:

pola kile svježeg graška u mahuni
1 žličica ajwaina (zamijenite rimskim kuminom iako to nije to)
1/4 žličice asafetide
2 žlice ulja
pola žličice soli (ili po potrebi)

Začinska pasta (samljeti sve sastojke zajedno)
4 zelena čilija
3 žlice sjeckanog korijandera ili peršina (ako ne koristite češnjak dodajte još 3 žlice)
1 žličica limunovog soka
pola žličice fino sjeckanog đumbira
(3-4 žlice sjeckanog češnjaka)

Postupak:

1. Operite mahune graška i odstranite konce. Pripazite da vam se mahune ne raspadnu.



2. Zagrijte ulje i ubacite ajwain i asafetidu. Pržite oko 30 sekundi.

3. Ubacite mahune graška, zašinsku pastu, sol, 3 žlice vode i dobro promiješajte.

4. Kuhajte dok se grašak ne skuha. Dodajte još vode po potrebi.





Undhiyu sam poslužila uz rižom s mrkvom i urad dalom i neobičnom salatom od krastavaca i jagoda.


KHEERA KACHAMBER



Uvijek sam se libila probati ovu salatu iako već 7 godina svako ljeto stojim nad tim receptom. Pronašla sam ju u Yamuninoj „Art of Indian Vegetarian Cooking“.
Probajte – izvanredna je!


Vrijeme pripreme: 15-20 minuta
Količina: 4-6 osoba


Sastojci:

2 duga krastavca
oko 200 g svježih jagoda
2 žlice limunovog soka
3 žlice svježeg soka od naranče
1/4 šalice nasjeckane mente
1/8 žličice kajenskog papra ili crvene paprike
(2 žlice ulja)

Postupak:

1. Ogulite krastavce. Prerežite ih na 2-3 dijela. Svaki dio uzduž prerežite na još 4. Posložite ih na pladanj. Operite jagode. Prerežite ih na pola. Posložite ih između krastavaca (ili po izboru).
2. Pomiješajte ostale sastojke. Prelijte preko krastavaca i jagoda prije posluživanja.

25.05.2007. u 07:51 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>